Publisert av: tornerose | februar 24, 2008

Hvordan har du det? Takk, bare bra…..eller?

 Det er ikke få ganger man får det spørsmålet i løpet av livet. Noen ganger er jeg forberedt, andre ganger ytterst uforberedt. Rystet kan jeg huske tilbake på ganger hvor jeg følte at jeg øste for mye uttav livshistorien min til en fremmed som tok kontakt på bussen eller da jeg møtte noen jeg ikke hadde sett på 10 år. Det gir en flau smak i munnen etterpå. Man føler at man pådytter litt for mye av eget liv på en annen, uten at det kanskje var ønske om det.

 Det mest vanlige og enkleste er å skjule seg bak spørsmålet, og få den andres oppmerksomhet vekk fra en selv. Man svarer; jo takk, bare bra.. og signaliserer ved dette at en ikke har så lyst å gå nærmere innpå seg selv. Man trenger ikke gå i dybden på noe. Kanskje har man det faktisk rett og slett fint, da er spørsmålet verdens enkleste.

Men om man ikke har det bra, hva sier man da?

 Juger man på svaret kan det riktignok være avslørende bare ved å vise kroppsspråket eller uttrykket sitt til den andre. Det sies at 90% av kommunikasjonen er non-verbal, noe de færreste tenker på. 

Noen ganger lurer jeg på hvorfor folk spør meg spørsmålet; hvordan har du det? For i mange tilfeller vil de ikke høre svaret. Har ikke ord på hvor mange ganger jeg har begynt å si noen setninger om hvordan jeg har det, mens den andre ikke lytter i det hele tatt. De har kanskje allerede avbrutt meg med begynne på neste spørsmål. Eller har begynt å snakke med ungen sin som står og drar dem i buksebenet. Det er ingen god følelse. Jeg har lett for å tenke; «jeg er ikke interresant» og blir gjerne litt trist. Jeg har tenkt mange ganger at det kunne vært interresant å teste ut om folk egentlig lyttet ved å si ting som bare var tull og hinsides all fornuft, i stedet for de personlige frasene. Jeg tror desverre at mange ikke hadde oppdaget det. For straks folk har stilt spørsmålet, lukkes desverre ofte den andres ører, og jattingen tar over:

mhm…

ja..

mhm…

akkurat…

… mens blikket deres tydelig er opptatt av noe annet.

 En annen ting som også kan føles litt vanskelig er at når man er syk så ønsker gjerne «omverdnen» at en skal komme med noen gode nyheter angående formen eller fremgang av noen slag. De vet ikke hva de skal si når dette ikke er tilfelle, og blir lei seg rett og slett. Noen blir så perplekse av å høre at en annen kanskje ikke har det så godt at de stilner, blir stumme eller hakkete i ordene.

Er det egentlig en kode på at man alltid skal svare; takk bare bra? Er det en kvote man kan bruke opp? Har man sagt nei, ikke så bra 3 ganger så bør man jammen meg ha det bra 4.de gangen? Er det toleranse for at folk ikke har det bra over tid eller bør masken taes på om tingene drar ut?

 Må det være sånn at man uansett ikke kan si ting som har negativt fortegn? Det kan virke som folk i dagens samfunn blir mer og mer overfladiske og jeg-sentrerte. Og alle skal være så lykkelig, alt skal være så flott. At venner snakker om sykdom, sorg eller andre vonde ting, truer kanskje idyllen eller boblen de er inni? Det er noe med at når man har det godt selv, så vil man helst ikke at noen skal rokke ved deres verdnen, negativitet blir utrygt.

Noen mennesker legger opptil ved hele sin væremåte at det er rom for alle slags svar. Det er rom for å ha både gode og dårlige dager, og ikke minst rom for ærlighet. Det er rett og slett rom for å være seg sjøl og være menneske med alt det innebærer. Det er godt å være i nærværet til slike mennesker. Jeg synes ikke vi skal gå rundt å være negative alle mann og alltid legge ut om hvor dritt man har det, men jeg synes det skal være rom for ærlighet og rom for å kunne gå i dybden av og til. At vi er geniunt opptatt av den andre vi møter, og hvordan han/hun har det. Er ikke det et minstemål?

Tenk iallfall over om det er lurt å stille et spørsmål du ikke egentlig vil ha svaret på.

Reklame

Svar

 1. Har tenkt det samme mange ganger selv, hvorfor spør folk når de ikke er så interessert i svaret? Det er kanskje en frase for å starte en samtale, men da bør de vise interesse dersom man ikke svarer ”jo, bare bra”.
  De gangene jeg skjønner at spørsmålet bare er en frase, hender det jeg på kødd forteller at jeg plages med magen og at den var noe løs i dag morrest. Eller så hender det av og til jeg svarer med et nytt spørsmål; ”hvordan det?”. Litt artig og høre reaksjonen på folk.
  Jeg opplever det noen ganger som sårende, siden det ikke ligger noe i det spørsmålet annet enn at de spør fordi jeg skal tro at de bryr seg.

 2. Ikke lett å vite hva en skal si når noen spør nei.
  En får finne ut hvem som vil høre sannheten og hvem som vil snakke overfladisk 🙂

 3. Hehe, kjenner meg igjen Eueniene! Synes igrunn det er aritg å teste ut ulike svar for å finne ut hvordan folk reagerer. Men som tordenlill sier så er det nok lurt å ha argus-øynene oppe for å finne ut hvem som en skal si «takk bare bra til» eller de man kan åpne seg for.

  I barnehagen som jeg jobbet så spurte foreldrene alltid masse spørsmål, og når man skulle begynne å fortelle så var de opptatt av noe annet.. Blir skikkelig paff av sånt jeg..

  Takk for tilbakemeldingene:)

 4. Veldig gjenkjennende ja. Dette er det vel mange av oss som har opplevd, frisk eller syk. Jeg var «flink» å svare «riktig» før, det jeg mente andre forventet.. Nå er jeg litt mer ærlig og sier at det går litt opp og ned, som det jo gjerne gjør, og er vel mer ærlig jo mer nær familie/venner det er..
  Men det er uhøflig å spørre og så ikke gidde følge med på svaret. Ofte fraser vi slenger ut uten å mene noe med det. Vi bør absolutt bli flinkere til å tenke over det, godt å bli minnet på det 🙂

 5. Enig med du. Hvis de spør bør det jo være fordi de faktisk er interessert. Jeg merker at enkelte spør først og begynner å flakke med blikket etterpå. Stakkars dem… når de ikke tåler et ærlig svar får de heller lære seg andre fraser å bruke når de møter bekjente. 😉

 6. Hehe, det blikket kjenner jeg til…Det er i grunn dem som har det verst ja:P
  Takk for kommentarer Lothiane og Rosa!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: