Publisert av: tornerose | oktober 21, 2008

Et ubehagelig nattmøte

Klokka viser 00.35 da jeg går ut av t-banevognen den fredagen. Passe tommelomsk i huet etter å ha blitt rista lett i 20 minutter.  Jeg har fortsatt musikk på øret, men skrur lyden ned slik at jeg kan høre det som skjer rundt meg når jeg går i mørket. Jeg har aldri vært spesielt redd her i byen eller generelt, med mindre det er bekkmørkt og inne i en skog, da er jeg mørkredd. Her jeg bor har jeg alltid tenkt at det er trygt å gå, i et boligstrøk i et velstående område.

 

Jeg har hæler på meg, de klakker i takt med musikken og gjenklangen høres lang vei utti natten. Gangen min er litt saktere enn vanlig siden jeg balanserer på finskoa. Jeg rusler nedover bakken. Bak meg hører jeg et menneske komme nærmere. Ikke noe urovekkende med det. Jeg snur meg innimellom, litt for å se på personen, litt for å se om han snart passerer. For jeg registrer at det er en han. Jeg bruker alltid samme trikset for å få folk til å gå forbi. Jeg sakker opp farten betraktelig, og de fleste menn skjønner signalene og vet hva jeg mener og går fort forbi.

 

Denne gangen derimot stopper personen. Jeg ser undrende på han som begynner å bable til meg på et underlig språk. Kan det ha vært en blanding av norsk, engelsk og et afrikansk språk? Jeg starter å gå igjen og regner med at han bor samme veien eller snart vil stoppe å snakke når han skjønner at jeg verken er interresert i å prate eller forstår hva han sier. Ikke noe urovekkende med det.

 

Han går ikke foran meg, ei heller bak. Men tett ved siden av. Jeg tenker; vil han rappe veska mi, skal han virkelig samme veien, eller skal han noe mer? Mens jeg tenker kjenner jeg hånda hans rundt skuldra mi i et fast grep. Jeg dytter dem ned og begynner å gå fortere. Jeg tenker at jeg må være forsiktig med hva jeg sier. Jeg må ikke få han sint, må ikke. Jeg må bare gå. Uroen har kommet. Han er på siden min igjen og forsøker å holde meg fast. Det er da jeg virkelig våkner og skjønner at jeg bare må komme meg vekk. Han holder meg såpass at jeg må nøkke til for å få han til å slippe. Jeg begynner å løpe og merker at hjertet er oppi halsen og pulsen hamrer. Jeg prøver så godt jeg kan å balansere løpende på hæler. I et øyeblikk vurderer jeg å ta dem av og løpe i strømpelessen. Jeg hører han roper noe med at han vil ha telefonnummeret mitt. Orda blander seg med egne tanker. Jeg hører meg selv rope sint et eller annet. Jeg kommer hjem, ringer venninna mi og er bare takknemlig for at jeg slapp å bli voldtatt.

 

Det gikk fint med meg, men var engstelig den natta. Jeg hørte noen utpå plattingen, mest sannsynlig bare naboen, men jeg stivnet helt der jeg lå i sengen. Var stram i nakken og kroppen. Men mest har jeg tenk at jeg er sint på mannen. Han skulle sikkert ikke voldta meg, men håpet sikkert på å finne ei som ville ha han med hjem den kvelden. Få seg et ligg eller no. Ei som var så sørpa full at hun ville ta hva som helst. Men man kan aldri vite. Han bare eide ikke sperrer eller grenser for hva som er greit å gjøre mot jenter kl halvt ett på natten. Jeg har alltid gått tur i området på kvelden, nå har jeg mistet lysten, rett og slett blitt redd. Jeg er sint fordi han på denne fredagskvelden skapte en liten frykt i meg og for at han skal få begrense mine gjøremål.

 

For første gang i mitt liv vurderer jeg å kjøpe pepperspray.

Reklamer

Responses

 1. Kjøp pepperspray, bedre føre var sier nå jeg.

 2. Å, det var virkelig ekkelt å lese, Tornerose. Jeg ble sint på dine vegne, og du er ikke alene om å unngå å gå alene midt på svarte natta, uansett hvor tidlig på ettermiddagen det måtte være, eller hvor sent det er.

  Jeg liker høsten, men gruer meg til mørketiden. Ingenting er særlig trivelig når du er alene ute. Sender deg gode tanker, og pass godt på deg selv, Tornerose.

 3. Åh, jeg grøsser på ryggen av å lese dette :/
  Godt det gikk bra med deg, å oppleve slike ting fortjener ingen.
  Uff.. Ja, kjøp pepperspray!

 4. Ekkelt. Det minner om da jeg bodde på kringsjå og en mengde engelskspråklige afrikanske menn i nabolaget så for seg at blondiner ble med dem hjem bare de bestemte seg for det. Og at det var naturlig å bli sinna og bruke makt om vi var vanskelige. Man føler seg plutselig litt fritt vilt fordi man er jente. Når jeg flytter tilbake til Oslo blir det garantert med pepperspray i veska.

 5. huffda! Noe så ekkelt. Utrolig skummelt å oppleve sånt! Jeg tror rett og slett vi bør flytte på landet jeg. Uddevalla kanskje?

 6. Skikkelig ekkel historie! Håper du aldri opplever slike ting igjen. Skjønner godt du ble engstelig.

 7. Uff, virkelig ekkel og ubehagelig opplevelse! Og så tenker man gjerne på hva som kunne ha skjedd. Har en sånn opplevelse selv, den er tilbake i ungdommen da jeg skulle hjem fra et besøk hos kjæresten og det var ganske sent på kvelden. Sikkert siste bussen, eller noe sånt. En fyr som gikk av samme sted som meg, han begynte å rope et eller annet etter meg i undergangen… og jeg følte meg skikkelig alene… i en tunnel med ingen andre tilstede. Jeg løp, han løp etter… Muligens for å kødde med meg, ikke vet jeg. Jeg vet bare at jeg frykta for livet og løp det jeg maktet. Jeg stoppa ikke for å finne ut hva han ville, i hvert fall.

  Slike opplevelser har lett for å sette seg, og ja.. jeg deler ditt sinne over at sånne tullinger skal sette frykt i oss og gjøre at vi begrenser oss.

 8. Usj, så ekkelt. Det tar virkelig tid før man får tryggheten tilbake etter noen sånt. Jeg er glad det gikk bra og håper det blir med den ene gangen.

  Jeg hadde en liknende opplevelse en gang, med en mann som tok tak i skuldren min midt på natten. Jeg var 13 og løp fortere enn noen gang før, og etter en liten stund greide han heldigvis ikke å holde følge lengre.

 9. Huff! Jeg blir så forbanna over at jenter ikke skal kunne gå ute om kvelden uten å måtte være redde.

  Vel. Kjøp pepperspray og fortsett å gå ut om kvelden, er mitt råd. Du må ikke la denne opplevelsen få stenge deg inne.
  Dessuten; om du skal på byen, kanskje du – for komfortens skyld også, skulle ha et par lettløpte sko i veska til hjemturen?

 10. Fytterakkern! Enig med Britt Åse, ha med lette sko til løping. Jeg mener at høye hæler er pent, men det er med på å holde kvinner fysisk underlegne! Det viktigste er imidlertid å rope, hyle og skrike, så høyt du kan, tidlig i situasjonen! Pass på deg selv, men bur deg ikke inne!

 11. Joakim: Jeg vurderer det, inntil da har jeg funnet en liten hårspray. Heldigvis en helg etter så kjenner jeg meg ikke så bekymra 🙂

  Liljefot: Takk for kommentar :).. Nei er ok mange jenter som føler litt på dette med å gå alene. Går du mye alene og føler du deg bekymra? Jeg har i grunn aldri gjort det. Kasnkje naivt, men jeg har nektet meg selv å være redd de ti årene jeg har bodd i byen. Tror jeg skal nekte meg deg i fortsetningen også, men samtidig er det nok lurt å være mer realitistisk og mindre naiv.. Jeg løper nok fortere neste gang.. Det går helt fint med meg nå, hjalp å skrive i bloggen faktisk 🙂 Men har brukt bilen mye i det siste… oi, nå kom jeg på at vi skal stille klokken, da blir det enda mørkere..

  Ulrikkke: Velkommen til bloggen min 🙂 Har du egen blogg du? Ja, det var litt grøsseopplevelse, all min sympati går til dem som opplever å bli voldtatt og all den forvirringen før.. Jeg er bare takknemlig for at det gikk så fint jeg 🙂

  Minneapolis; Det hørtes jammen likt ut!! Du har nok helt rett i at dette er fremgangsmåten de tror er ok ovenfor jenter. Helt sykt men sant. Hvordan få disse mennene til å skjønne at dette ikke er fremgangsmåten å bli kjent med folk på? Tipper det er så inngrodd i kulturen deres dette synet.. Dette at de skal være så dominerende overfor kvinner fprdi de bestemmer seg for noe… uff! Takk for kommentar!

 12. Lindis:Jeg føler nesten jeg bor på landet her jeg.. Men jeg er med, men da må du finne en uddavallprins til meg, du vet kriteriene 😉 Har man en protector så kommer man langt bare med det.. Heldiggriiiiis. Og mennene liker å passe på også 🙂

  Tordenlill; Ja virkelig ekkelt. Men skjønte først dagen etterpå hva som hadde skjedd. Kanskje pga ME at jeg var så sen i reaksjonen? Det skremte meg i såfall litt.. Håper jeg er oppegående og tenker klart om noen skulle forsøke noe verre… Takk for kommentar 🙂

  Lothiane: Den undergangopplevelsen hørtes ekkel ut.. og u gjorde nok rett i å ikke stoppe for å finne ut hva han ville nei. Om menn mener å erte oss så er det jammen dårlig gjort, for noen setter dette en støkk for resten av livet. Jeg har blitt utsatt for verre ting selv på lyse dagen her i oslo, så ting til alle døgnets tider. Jeg tror dette var en ny oppvekker, så jeg kanskje ikke skal være like naiv og tenke det beste om folk. Noen jeg har en tendens til. Men hva tenker dere om å se uredd ut.. Er det ikke noe med hva vi signaliserer? Er vi ikke lettere ofte om vi ser super engstelige ut? (Bare gjetninger altså)

 13. Slike historier skremmer meg. Jeg fatter ikke at en del menn ikke kan forstå at det finnes grenser – og at disse grensene skal man holde seg et godt stykke unna. Bare det enkle faktum at han må ha sett at du ble skremt, burde fått han til å stoppe. Tragisk at han skremte deg og tok fra deg gleden over kveldsturer – og muligens verre ting enn det. Og tanken på at det du opplevde bare er en «forsmak» på det andre opplever…
  Jeg får nesten lyst til å be om unnskyldning på menns vegne…

 14. Sier meg enig med Ståle og de andre her, kjøp deg pepperspray.

  Uansett er det tragisk at du skal måtte gå til slike tiltak, på grunn av enkelte menn…

 15. Jeg har nok litt for livlig fantasi noenganger, og innbiller meg at et lite uskyldig tre kanskje er et troll om natten…! 😯 haha, lest for mange eventyr som barn, tenker jeg 😉

  Men ta godt vare på deg selv.

 16. Ståle: Nei det er undelig at de ikke skjønner disse grensene. For å unnskylde dem er det kanskje kulturforskjellen som gjør dette? Men som du sier, han burde sett de redde øynene og stikki så fort som fy.. Søte deg da, som ber om unnskylding på vegne av menn.. Heldigvis er bare noe få tullinger der ute.. Håper han fyren skjønte at dette IKKE var måten å nærme seg en kvinne på.. Takk for kommentar 🙂

  Ivar: Ja, får litt protest i meg jeg da.. at jeg skal måtte kjøpe pepperspray.. Nekter liksom at verden skal være sånn.. Heldigvis en uke etter er jeg ikke like engstelig for å gå samme veien, men jeg merker jeg er opptatt av å ha nok batteri på mobilen feks.. Isj, litt ekkel erfaring ja.. :S

  Liljefot: Sånn er jeg også!!! Om jeg går i en skog hvertfall, da er jeg mer redd enn i byen. alt kan liksom gjemme seg bak trær men i områder med hus føles det tryggere.. En falsk trygghet vil jeg tro. Skal passe på meg selv- det må du også når du ferdes alene! 🙂

 17. Fy så ekkelt! Føler virkelig med deg! Blir så forbanna når det blir sånn at vi skal måtte gå rundt og være redd overalt omtrent! Har gitt slike små hylende alarmer! til mine jenter, men engster meg ofte for de likevel.
  Yngstejenta har sammen med ei venninne hatt forfølger etter seg, da passa de en baby og trilla barnevogn, og en bil sneglekjørte bak de hele tida og mannenn satt og tromma fingrene på rattet og gliste ekkelt til de. Som en jeger på jakt etter bytte! De greide å komme seg unna og gjemme seg i et hus på veien, det ble anmeldt, og politiet tok han for voldtekt seint samme kveld..!
  En annen gang var ho alene, ikke mer enn 6-7år og ble stoppa av en bil. Vi vet aldri hva den mannen ville, kanskje bare spørre om veien, men ho kom syklende hjem og var livredd, sikker på at han skulle dra henne med i bilen og gjøre noe fælt. Ho hadde nemlig hørt av ei venninnes mor at barn kunne dø om noen dro de med inn i en bil! Så en må passe på hvordan en sier ting også til barn da. Ho var redd menn i lange tider etterpå, ville ikke på butikken en gang. Tenk hva det gjør med oss alle. Så godt det hadde vert å slippe engste seg for slike ting..

  Håper du greier legge denne ekle opplevelsen bak deg etter hvert. Lurt å ta forholdsregler i allefall, og håper du får gå som du vil i fremtida..
  Klem

 18. Åh fysj for en opplevelse… Virkelig ekkelt, og jeg skjønner godt at du ble redd!!

  Håper at du føler det går bedre nå etter en stund da, og at du ikke er så skremt at du kutter ut kveldsturer etc. på grunn av denne idioten.

 19. Rosa: Finnes det små alarmer? Hvordan virker dem? Må man selv trykke på dem?Skrekk og gru for noen kjipe opplevelser de jentene har hatt- ikke rart du blir bekymret!! Heldigvis tenker jeg ikke så mye på det lenger. Jeg kjører også mye bil så da er probl løst.. Men synes det var lettere å få slike menn dømt, så fikk vi kanskje bukt på dette problemet..
  Takk for kommentaren Rosa!! 🙂

  Serendipitycat: Det går fint nå.. var litt nervøs første uken, men nå har jeg gått lang tur i mørket igjen, men har med en liten hårspray (ala pepperspray) og mobilen. Nekter å en slik opplevelse ødelegge masse..
  Takk for kommentaren 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: