Publisert av: tornerose | desember 31, 2008

Oppgjørets time

Det er nok en nyttårsaften. Min 30. nyttårsaften. Årene bare raser, det skremmer meg litt. Jeg feirer nyttårsaften oftere og oftere virker det som. Nyttårsaften- dagen for de svulstige ordene, små og store forsetter, og mål og visjoner som skal gjøre fremtiden bedre og lysere. Ingen rynker på nesa om man sammen med boblevannet lirer av seg ting man aldri mest sannsynlig kommer til å gjennomføre. Det viktigste er den totale overbevisning der og da, som en pakt mens man ser rakettene lyse opp himmelen. Jeg har vært der engang, hvor følelsen av å kunne erobre fremtiden stod sterkt og løftene føltes intense og sterke.

Jeg er litt usikker på om jeg egentlig liker nyttårsaften noe særlig lenger. Dagen har nemlig begynt å tvinge meg til å tenke på det som var og det som skal komme. Året som gikk. Enten man vil eller ikke. Alle fremskritt og nederlag som en egen selvangivelse for 2008. Og alle vet vi at selvangivelsen kommer med mye ambivalente følelser! Det minner meg om nok et år jeg har vært syk, men også om flotte opplevelser og sterke «tilbake til virkeligheten-situasjoner». Året minner meg om tårer felt i vanskelig tider, men også i latterkrampe. Året har gjort meg til tante og fadder. Året har gitt meg uvenner og venner. Året har gitt meg møter med flotte mennesker, men også mennesker som ikke har villet meg godt. Året jeg har turt, satset, men også blitt skuffet. To motpoler- hånd i hånd. Sånn dette livet er.

Et nytt år handler også om å avslutte noen kapitler i året som gikk. Og jeg er forferdelig dårlig på avslutninger eller avskjeder.

Jeg har noen timer lullet meg inn i selvmedlidenhet over at jeg ikke skal på en ordentlig feiring som i gode, gamle dager. Jeg var nemlig alltid med en stor vennegjeng, og var en mester på å fikse og arrangere. Tiden har gjort oss gamle og vennene er spredd for alle vinder. Jeg har tatt meg tid til å tenke på mye av det flotte som var og savne det gamle livet.

Jeg har fundert over hva som kommer til å skje i året som kommer. Alle disse vanskelige temaene som gir meg stikk i magen er uunngåelige når man tenker på fremtiden. Vil formen bli bedre? Blir jeg frisk dette året eller vil jeg stå på stedet hvil? Blir det inneliv eller ut- i- verden- liv? Finner jeg kjærligheten og får det forholdet jeg drømmer om? Kommer jeg litt videre i livet mitt med noe av det jeg håper og ønsker? Og jeg innrømmer det- jeg er litt redd for fremtiden. De tingene jeg ikke kan råde over. Jeg er til en viss grad kontrollfreak, og fremtiden kan jeg ikke kontrollere. Dermed denne lille vegringen. Og jeg skremmes over at tiden flyr fra meg i voldsomt tempo, mens jeg knapt husker hva jeg gjorde i året som gikk. Andre ganger ikke hva jeg gjorde dagen før fordi hodet var tåkelagt. Vissheten om at man bare blir eldre. Hvem vil vel bli det? Men jeg våger å håpe at året skal fare snilt med meg inntil det motsatte er bevist. Jeg kan ikke annet enn å sette smil, glede, kjærlighet og friskhet på ønskelista.

En ting er sikkert- på slike dager blir det veldig tydelig om man «har noen», sin egen nære familie, sin egen hjertesten å kysse kl 12. Selv om jeg ikke har kjæreste, noe som ikke er verdens beste påminnelse, så har jeg familie som betyr mye for meg. Jeg har noen å være med selv om aldersgjennomsnittet er 40 pluss. Og det er det ikke alle som har! Jeg håper denne dagen har rom for ei som ikke er superentusiastisk eller kaster rundt seg med svulstige ord og visjoner. For ei som fortsatt ligger i kosebuksa i senga med laptopen i fanget og som ikke er sikker på om hun skal pynte seg eller ikke. Jeg for min del slår et slag for å tenke blanke ark og nye muligheter for små, flotte øyeblikk hver dag i stedet for klisjeer og store ord under rakettene denne ene dagen i året.

Om du har festklær eller kosebukse- ønsker jeg deg et godt, nytt år! Kanskje er det flere som meg som er litt redd for hva livet vil bringe. Men vi kan ikke annet enn å klamre oss fast, holde hodet over vannet og smile så mye vi klarer.
Måtte året gi oss mye, mye glede!
Godt nytt år!

Reklame

Svar

 1. De beste ønsker til deg.

 2. Koselig å høre fra deg igjen, prinsesse! 🙂

  Mange tanker til ettertanke(!) her. I alle fall hos meg.. Tiden har fløyet – og kommer ikke tilbake.. Mens årene like ubønnhørlig går videre, og 2009 kommer enten vi liker det eller ei, enten vi er klare eller ei..

  Håper du får et kjempefint år og får oppfylt mange av ønskene dine!

  GODT NYTT ÅR! 😀

 3. Godt nytt år!
  Og stor klem 🙂

 4. Noen ganger skulle en ønsket seg evnen til å se inn i framtiden, men som regel er det best å slippe det. Ting har det nemlig med å forandre seg.
  Ønsker deg et skikkelig godt nytt år, om det blir i kosebukse med laptop på senga eller i full fart rundt Sognsvannet eller hvor som helst!

 5. Godt nyttår Tornerose. Håpe året føre med sæ noe godt til dæ 🙂

 6. Kjente meg litt igjen i teksten din. Min nyttårsaften lignet litt på din, stille og rolig og en del ambivalente tanker om året som gikk. Ønsker deg alt godt for det nye året!

 7. Gratulerer med fint, nytt utseende på bloggen og et riktig godt nyttår! Håper og ønsker at 2009 skal bli akkurat det gode året du ønsker deg. Unner deg alt godt, Tornerose!

  Nyttårsklemmer fra
  Lothiane

 8. Godt nytt år, Tornerose!
  Jeg håper det blir et flott år for deg, -kanskje du både finner en kjæreste og en giraff å kose med ;-). Uansett er livet verd å prise, både i smått og stort.

  (da jeg hadde truffet min kjære, og vennene ikke hadde truffet ham ennå sa min danske venninne: hvornår får vi se giraffen?!) 😀

 9. Godt nytt år.
  Jeg håper du får et flott år, at du skal være spent på fremtiden, men ikke være redd den.
  De beste årene i ens liv må være mellom 30 og 50 tror jeg 😉

 10. Er innom med en forsinket nyttårsklem til deg!
  2009 skal bli et supert år for oss, det har jeg bestemt! Og gratulerer med fresh make-over av bloggen din også. 🙂 *klemmer*

 11. det er vel naturlig å være redd for det ukjente og slippe kontrollen? Særlig når man har opplevd at det har gått nedover før. Men husk at det ukjente kan bringe noe veldig fint med seg også, selvom man ikke kan kontrollere det selv! Jeg håper 209 blir fantastisk for deg!

  Godt nytt år! 😀

 12. *klem* og godt nytt år 🙂

 13. Du skriver fint! 🙂 Jeg holdt meg også til kosebukse.

  Godt nytt år!

  PS: Liker den nye layouten og giraffene! 🙂

 14. Godt nytt år til deg! Så fint hos deg her nå:)

 15. Mannfolkprat: Tusen takk-. det varmet 🙂 Og takk det samme!

  Ulme: takk for flott kommentar.. som du sier, enten vi vil det eller ikke så må vi gå inn i det nye året, og da kan vi likegodt ha hodet rakt 🙂
  Godt nytt år til deg også vennen!!

  Kari: Takk i lige måde 🙂

  Geir: Takk takk- du har helt rett! Jeg ville nok ikke visst hva som skulle skje meg.. Jeg kom meg opp av senga og kosebuksa og tok på meg finstas og jammen ble det en riktig så koselig kveld! Håper året ditt blir et fint et!

 16. Sissel: takk i lige måde, håper det samme for deg Sissel 😀

  Tante grønn: Godt å vite at en ikke er alene om å tenke slike ting.. Vi kom oss igjennom dagen, og det er ikke verst 😀 Godt nytt år til deg også!

  Lothiane: Takk for kjempe koselig kommentar! Følte for en ny layout, men tror den bare er midlertidlig.. forandringens vind blåser ser du! Håper året vil gi deg det du ønsker deg også.. alt godt ønskes deg og! Klem


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: