Publisert av: tornerose | januar 26, 2009

Barn med barn i magen…

Ett valg
To muligheter
Valget vil påvirke henne resten av livet.

*********

Hun forter seg ut av skolegården. Det er endelig helg etter lange og dørgende kjedelige forlesninger hele dagen. Hun går på videregående og er ganske lik ungdommer flest. Hun slår følge med et par av venninnene et stykke på hjemveien. Hun tenner seg en røyk som blir nytt i dype drag. En til og en til. De snakker om teite lærere, små ting som har blitt lagt merke til i løpet av dagen som blir kommentert utfyllende. Om de andre så at lærern hadde buse i nesa? Eller hvordan gymlærern spradet rundt i sin trange trikot så nedre deler ble alt for synlige? Om de leste den lappen som ble sendt mellom pultrekkene fra Martin?

Snart er samtalen snudd til å handle om festen de skal på samme kvelden. Vil det være noen kjekke gutter der? Hvor mye skal de drikke? Og hvem kan skaffe drikkevarene? Åssen sminke skal de ha og hva skal de ha på seg? Hun tenker at hun denne kvelden virkelig skal slå ut håret og bøtte nedpå. Vel, det er bokstavelig talt ikke så mye hår å slå ut siden hun har skamklipt det og farget det svart. Hun begynner å forse allerede under sminkingen hos venninna. Hjemme tror de at hun aldri før har rørt alkohol eller sterkere saker. Og hun spiller selvsagt englebarn der det er naturlig for å forhindre foreldrene i å bekymre seg eller vite hva hun egentlig holder på med. Hun velger mørke og mystiske øyne for kvelden, tenker at hun kanskje blir sett i dag. Sminken passer til håret og piercingene rundt i ansiktet. I lang tid har hun kikket på han i smug, men ikke turt å nærme seg uten å være full. Men i kveld er dagen. Hun skal gjøre fremskrittet har hun bestemt seg for når ølen og vodkaen har startet å virke. Når hun drikker blir hun tøff, hun mister hemninger og følger strømmen.

Barn i magen

Hun ligger på soffan. Skolen orker hun ikke å gå til lenger, morgenkvalmen er for uutholdelig for henne. Hun kaster opp 4- 5 ganger på rad, til hun er helt tom og det bare kommer galle når hun brekker seg. Hun har ennå ikke sagt noe. Hun skylder på omgangssyken. Men hvor lenge vil foreldrene tro på dette spillet? Det er jo ingen andre som blir smittet i heimen. Hun har ikke engang sagt noe til gutten, for hun vet han vil stikke fra henne. Hun orker ikke å bli konfrontert med det. De var ikke kjærester en gang når uhellet skjedde. Bare to 17åringer som var sørpe fulle. Den ene med sotete, forføreriske øyne, den andre med waxet hår til alle kanter og en t-skjorte som fremhevet overkroppens muskler. To pynta ungdommer som sammen ville nå nye høyder.

I venninneflokken fortsetter samtalene om lipglosser, tatoveringer, klær og gutter. Hun tar seg i å misunne dem denne friheten til å snakke om totalt uviktige ting. Hun tar seg i å tenke, var hun like overfladisk før? Barnet i magen har vokst mye nå. Hun klarte ikke kvitte seg med barnet. Hun klarte det bare ikke. For hun ser på det som et barn og ikke bare en klump. Skjebnen hennes er riktignok til å grine av. Nesten akkurat fyllt 18 når babyen kommer, alenemor og boende hjemme. Redselen over hva som kan skje overmanner henne rett som det er. Hun gråter til magen tømmer seg. Hvordan vil fremtiden bli?

Gutten i den trange t-skjorta ville ikke ha noe med henne å gjøre så klart. Hun gråter. Det er vondt å vite at han ville ligge med henne, men ikke var i stand til å ta følgene av hva han har vært med på. Som om det bare var hennes feil eller henne som bestemte under dette samleiet? Som om det bare var hennes feil at kondomen sprakk? Hun fnyser, men forsøker å skyve tankene på han vekk. Hun vet hun har mistet respekten for han for lengst. Han gjør henne bare kvalm.

Mange rundt henne sier at hun burde ha tatt abort den gangen det fortsatt var mulighet. De sier velmenende at hun er altfor ung. Hun er uansvarlig, har tabbet seg ut så mye før i livet at hun sikkert vil gjøre det samme denne gangen også. Ikke en eneste skole er gjennomført med vitnemål, ikke en eneste jobb har hun holdt på i mer enn noen måneder. Mange sliter med å tro at dette skal gå bra, at hun vil være oppgaven verdig. Hun er for umoden. Hun pleier å love ting hun ikke kan holde. Etterhvert som alle disse ordene hagler begynner hun så smått å tro på det selv. Men en flik av henne tviholder på tanken om at hun skal klare dette. Hun tillater ikke seg selv å tro at hun er udugelig.

Det er noen få uker til fødselen. Magen er stor og huden over den er svært stram. Hun går stadig og kjenner på sparkingen og har fått lik gange som andre gravide. Hun har kjøpt inn alt som trengs. Alt er nytt og av rett material til å passe til sarte babyers hud. Hun har tatt mange bevisste valg. Vogn, seng og alt annet utstyr er klar. Inni henne spreller Wilhelm. Familien hennes har lenge kalt babyen hennes for det. Keiser Wilhelm. Det står i historiebøkene at Wilhelm var en uekte sønn. Men for henne er han ekte selv om barnefaren ikke stiller opp.

Familien jobber på spreng med å gjøre klar leiligheten til henne i underetasjen. De støtter henne og vil stille opp. De til og med gleder seg litt nå, tross det merkelige faktum at hun er den yngste av fem søsken som får barn nesten først. En del venner har sluttet å kontakte henne. De lever et så totalt annet liv. De har ikke et liv i magen slik som henne. De føler ikke samme fascinasjonen over kroppens forandringer ved graviditeten eller når Wilhelm sparker. De er for opptatt av tightser, foundation og saggebukser.

Hun ligger på sengen. Dormer og tenker. Hun skal bli tenåringsmor. Fra nå av vil aldri livet bli det samme. Hun lever ikke lenger bare for seg, men for en liten gutt. En liten Wilhelm.

143

*****

Jeg er glad du tok dette valget lillesøster for det gjør meg til tante på ny om litt. Jeg er rørt over din enorme personlige utvikling og forandring, og din pågangsvilje gjennom vanskelige stunder. Jeg er rørt over at du turde gå imot strømmen. At du tok et valg og stod for det. Det vil gå godt. Det skal gå godt!
Jeg vil alltid være der for deg og Wilhelm…


Responses

 1. Neimen, så nydelig innlegg! Og jeg kjenner at jeg også blir stolt av lillesøsteren din.. at hun tar et så modig og modent valg, selv om det helt sikkert er skummelt.

  Også er jeg glad hun har en god støtte i deg. Du kommer til å bli en fantastisk tante.

  Hils søsteren din og si lykke til. 🙂

 2. For en historie, en fin historie og jeg kjenner at jeg heier på både søsteren din, Wilhelm og deg 🙂 Takk for at du delte!

 3. Flott skrevet om en modig jente.

 4. Åh, så tøft og modig gjort! Det står det virkelig respekt av!!!

  Hils lillesøster (og lille prinsessenevø) og ønsk henne lykke til, si hun må være stolt av seg selv og fortell henne at hun er en tøffing. 😀

 5. Sterk historie, som bare ble enda sterkere når slutten kom! Modige – modige søsteren din.
  Jeg føyer meg i rekken og heier på lillesøster, kommende nevø!

 6. Så fint å lese. Så heldig ho er som har deg, og også resten av fam. som god støtte, ho trenger det. Og så modig og klokt gjort av henne å ta det valget. Lykke til med den lille 🙂

 7. Takk for at dere (mirakel, Ulme, Rosa, Majann, Ragne, Astrid) likte storyen om frøkna 😀 Ikke alt er helt «likt» som i virkeligheten, men de store trekkene er like. Jeg skal overbringe hilsnene videre til henne. Jeg synes også det er flott å høre responsen fra dere alle: enstemmig at hun er modig og tøff.

  Takk, håper jeg blir en god tante 😀

 8. mhm, en avgjørelse det står respekt av! Håper alt går bra. Det gjør det jo garantert, med tanke på tante-kvalitetene i nærheten mener jeg 🙂

 9. Så fint du skriver, Tornerose!

  Det er sikkert tøft å bli ung mor uten en far som støtter, men det høres ut som familien deres er støttende alle sammen, og det må være godt for søsteren din. Jeg er med de andre og ønsker lykke til, og heier selvsagt jeg og. 🙂

 10. Lindis: Du er jo søt da 😉 Jeg er hvertfall en ivrig tante, det skal jeg ha.. Noen timer med en baby og jeg er i himlen eller no. håper også alt går bra. Er litt nervøs kjenner jeg pga hennes fortid, men håper hun vil klare det!!

  Lothiane: Takk 😀
  Ja, det er ikke det beste utgangspunktet, men heldigvis slapp hun å bli kastet ut hjemmefra, slik kanskje noen ville blitt? Vi har hatt vår fortvilede periode alle sammen, men er innstilt på å hjelpe til når det først er som det er. Takk for lykkeønskninger. Tror det trengs 😀

 11. For et fint innlegg! Godt at du er stolt av søsteren din på tross av at hun har gjort ett kontroversielt valg. Du forteller virkelig historien på en flott og gripende måte. Jeg slukte det hele rått!

  PS. Jeg har forresten en vennine som nettopp ble tenåringsmor, hennes sønn heter også Wilhelm 🙂

 12. Utrolig fint innlegg! Modig gjort av henne altså. All hell og lykke til henne! Håper alt går fint 🙂

 13. […] Noen av dere leste kanskje blogginnlegget Barn med barn i magen og venter spent på rapport om den lille tassen i magen. Wilhelm ville ut bittelitt før tiden og […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: